Karibi csirkelábleves
Sztori
Ez egy tradicionális karibi étel. Nálunk sokan visszataszítónak találják a csirkelábat, de érdemes elkészíteni és utána véleményt alkotni erről a finom levesről.
Hozzávalók
- 0,5 kg csirkeláb
- 1/4 tk feketebors
- 1 ujjnyi gyömbér
- 2 közepes édesburgonya
- 2 burgonya
- 4-6 csésze víz
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- 4 szál kakukkfű
- 2 csésze kockázott sütőtök
- tengeri só ízlés szerint
- 3 chili paprika
- 2 közepes sárgarépa
Elkészítés
Készítsük elő a hozzávalókat.
A csirkelábakról távolítsuk el a karmokat és a sárga színű bőrt, majd mossuk meg. A zöldségeket pucoljuk meg, vágjuk nagyobb, azonos méretű darabokra és mossuk meg őket. Az előkészített zöldségeket tegyük egy tál vízbe, hogy megakadályozzuk az elszíneződést. Egy leveses fazékban közepes lángon melegítsük fel az olajat és mehet bele az apróra vágott újhagyma, vöröshagyma, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű és a bors. Vegyük vissza a hőt alacsony fokozatra és főzzük kb 4-5 percig.Tegyük bele a csirkelábat és fokozzuk a hőt. Adjunk hozzá kb 4-6 csésze vizet és hagyjuk felforrni. Ha forr, vegyük vissza a hőt és fedő alatt (kis réssel) főzzük kb 25-30 percig.Adjuk hozzá a zöldségeket és főzzük kb 25 percig. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet és adjuk hozzá ízlés szerint a sót.Ha ezzel megvagyunk, tálalhatjuk is. A hazai levesekkel ellentétben, itt az a cél hogy a csirkeláb és a zöldségek is omlósra főljenek, tehát nem kell megijedni, nem főztük túl a levesünket, ha a hozzávalók puhábbak a megszokottnál.  | Könnyű | |
  | 20 perc | |
  | 1 óra | |
  | Olcsó |
Recept megnyitása új lapon
Grillezett narancsos csirke
Sztori
Kiváló étel egy baráti grillpartira, de remekül megállja a helyét komolyabb eseményeken is, ahol szeretnénk kicsit extrább étellel kedveskedni a vendégeknek.
Hozzávalók
- 1,5 kg csirkecomb
- 1/4 tk só
- 1/4 tk feketebors
- 2 szál újhagyma
- 2 szál kakukkfű (1 tk szárított)
- 1 csésze narancslé
- 1 csésze kecsap
- 2 ek méz
- 1 ek cukor
- 1 lime (leve és reszelt héja)
- 1 chili paprika
- 1 ek worcestershire szósz
Elkészítés
Mossuk meg a csirkehúst, majd egy tálban keverjük össze a sóval, a borssal, a kakukkfűvel és az apróra vágott újhagymával. Hagyjuk állni kb. 15 percig.
Amíg a csirke áll, a többi hozzávalót tegyük egy közepes edénybe, vagy magas falú serpenyőbe. Közepes lángon forraljuk fel, majd jól keverjük össze habverővel. Ha felforrt,kapcsoljuk alacsony lángra és főzzük a szószt további 15 percig. Helyezzük a csirkecombokat a grillre (serpenyőben kevés olajon, alacsony/közepes lángon) és süssük kb 20-25 percig, 5 percenként forgatva. Vegyük le a húsokat a tűzről és forgassuk bele a narancsos szószba, majd helyezzük vissza őket és süssük további 5-5 percig oldalanként. Vegyük le őket a tűzről és tálalhatjuk is. Megjegyzés: Eredetileg kerti grillhez való a recept, serpenyőnél a cukros szósz ráéghet a serpenyő aljára.  | Könnyű | |
  | 20 perc | |
  | 1 óra | |
  | Olcsó |
Recept megnyitása új lapon
Jamaicai babos rizs
Sztori
A babos rizs egy tipikus karibi köret, ami tökéletesen illik bármilyen húshoz, de pár zöldséggel és plusz fűszerekkel önálló vegetáriánus ételként is fogyaszthatjuk.
Hozzávalók
- 3 csésze rizs
- 1 csésze kókusztej
- 2 szál újhagyma
- 1 ek kakukkfű
- 1 csésze vörösbab(konzerv)
- 1 chili paprika
- 3/4 tk só
- 1/4 tk feketebors
- 1/4 tk szegfűbors
Elkészítés
Mossuk meg a rizst, majd tegyük egy megfelelő fazékba.
Adjuk hozzá a rizs utasításainak megfelelő folyadékot a következő módon: A kókusztejet és a bab levét pótoljuk ki a hiányzó mennyiséggel. Vágjuk apróra az újhagymát és a chilit, majd a babbal és a fűszerekkel együtt adjuk hozzá a rizshez. Keverjük össze és főzzük meg mint egy sima rizst. Ha elkészült tálalhatjuk is. Fogyasztható önmagában vegetáriánus ételként, vagy köretként is.  | Könnyű | |
  | 20 perc | |
  | 1 óra | |
  | Olcsó |
Recept megnyitása új lapon
Jerk sertés húspogácsák
Sztori
-
Hozzávalók
- 0,5 kg darált disznóhús
- 3 chili paprika
- 2 szál újhagyma
- 2 szál kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk szegfűbors
- 1/4 tk fahéj
- 1/4 tk szerecsendió
- 1/4 tk fekete bors
- 1/2 tk tengeri só
- 1 tk cukor
- 1 ek ecet
- 1 lime leve
- 1 tk szójaszósz
- 1 újnyi gyömbér(reszelve)
Elkészítés
Készítsük elő a fűszereket. Vágjuk apróra az újhagymát, a fokhagymát, a chilit és reszeljük le a gyömbért. Egy keverőtálban keverjük össze a fűszerekkel, a szójaszósszal, valamint a lime és narancs levével.(Ha nem tudjuk kellően összeaprítani a hozzávalókat, használhatunk turmixgépet is.) Vegyük elő a darálthúst és egy tálban keverjük össze a páccal. Addig keverjük, míg a pác teljesen el nem oszlik a húsban. Ha ezzel megvagyunk, vegyünk a kezünkbe kissebb gombócokat és formáljunk belőlük tetszés szerinti pogácsákat.(Kicsit nagyobbakat, mint amekkorákat szeretnénk, mert sütés közben zsugorodnak.) A legjobb kerti grillen sütni, de tökéletesen megfelel egy serpenyő is. Ha grillezzük, csak helyezzük a rácsra, ha serpenyőben készítjük, akkor kevés olajon sütjük.
  | Könnyű | |
  | 20 perc | |
  | 1 óra | |
  | Olcsó |
Recept megnyitása új lapon
Karibi salsa
Sztori
-
Hozzávalók
- 2 csésze kockázott ananász
- 1 csésze kockázott mangó
- 1 chili paprika
- 1/4 tk feketebors
- 1/2 lime leve
- 1/4 tk tengeri só
- 1 lime leve
- 1/2 csésze kockázott vöröshagyma
- koriander
- 3/4 csésze kockázott paradicsom
Elkészítés
Vágjuk fel a hozzávalókat megközelítőleg azonos méretűre, körülbelül 1 cm-es kockákra.
Tegyük az egészet egy nagy tálba és alaposan keverjük össze. Hűtőben pihentessük 30 percig, hogy az ízek összeérjenek, majd tálaljuk.  | Könnyű | |
  | 20 perc | |
  | 1 óra | |
  | Olcsó |